Скільки коштує квартира у Львові: динаміка цін за останні роки

18.09.2019

Визначити, скільки коштує квартира у Львові, складно, оскільки будинки міста можуть вкрай відрізнятися між собою. Відтак доцільно визначити список факторів, які слід враховувати, оцінюючи квартиру, а саме: вік будинку, рівень комфорту, район.

Ці та інші фактори потрібно розглядати комплексно. Якщо будинок історичний, але у квартирі новий ремонт та сучасні комунікації, вартість таких апартаментів може бути вищою, ніж на квартиру у новобудові бізнес–класу. І навпаки, квартира в історичній будівлі без ремонту буде значно дешевшою, ніж навіть житло в багатоповерхівці кінця ХХ століття.

Дехто шукає квартиру у історичних кварталах, інші віддають перевагу більш дешевим варіантам будинків другої половини ХХ століття. Відтак можна помітити ріст індексу ціни в обох цих сегментах за останні кілька років десь на 2% щорічно. Це робить актуальним варіант новобудов.

Щоб зрозуміти, скільки коштуватиме квартира у Львові на вторинному ринку вже через кілька місяців, актуально брати динаміку зміни вартості квадратного метра, починаючи з 2016 року, аби зробити конкретні висновки щодо прогнозу зміни ціни на житлову нерухомість Львова.

У 2016 році середня вартість квадратного метра коливалась в районі 900 доларів. Найвищою (близько 1100 доларів) вона була в Галицькому районі, найнижчою – у Шевченківському, де ціна ледь дотягувала до 790 долларів.

У 2017 році ціни тимчасово опустились. Це було пов’язано з тим, що з 2014 року до 2016 року спостерігався бум внутрішньої міграції, тож саме вартість квадратного метра у 2017 році можна вважати більш коректною. Вартість у квартирах Галицького району зменшилась у середньому з 1100 доларів до 1070 доларів, а в Шевченківському – з 790 доларів до 730 доларів.

У 2018 році ціни ще трохи зменшились, але не суттєво, що дає змогу прогнозувати припинення зниження ціни на житло та поступове повернення до зростання. Це означає, що саме зараз найвигідніше купувати квартиру у Львові для себе або з метою отримання прибутку.