Новобудови Києва та області: створюємо ОСББ

14.04.2020

ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) в новобудовах Києва та області – чудова альтернатива, яка прийшла на зміну ЖЕКам і дозволяє мешканцям самим управляти обслуговуванням своїх будинків, а також – підвищувати якість проживання. Про популярність ОСББ свідчить динаміка зростання будинків під керуванням мешканців: на сьогодні це близько 20% від загального житлового фонду.

Процес створення цього об'єднання мешканцями закладено в Законі України «Про ОСББ», створеному в 2001 році. В юридичному документі прописано всі тонкощі створення цієї структури і етапи, яких налічується два.

Перший крок – збори засновників, які мають намір створити ОСББ. До них належать власники квартир і нежитлових приміщень, які вже оформили право власності. Згідно із законом, збори можливі, якщо право власності поширюється більш ніж на 50% приміщень (житлових і нежитлових). Для початку ініціативної групою скликаються установчі збори. Мешканцям розсилають запрошення на збори, у яких обов'язково є дата і час проведення, порядок денний, інформація про ініціаторів зборів. На зборах затверджується рішення про створення ОСББ, його назва та статут. Всі рішення приймаються за допомогою голосування (необхідно більше половини голосів тих, хто голосував).

На другому етапі реєструють і організовують роботу ОСББ. До організаційних аспектів належать: вибір членів правління і ревізійного комітету, затвердження порядку роботи статутних органів, декларування основних аспектів роботи і головних цілей.

Серед найбільших труднощів створення ОСББ називають неорганізованість людей і інформаційний вакуум: багато хто досі не розуміє, навіщо потрібно це об'єднання і чим воно краще, ніж ЖЕК. Може відлякнути і необхідність витрачати гроші на перших етапах – на оплату реєстрації, друк і відправку листів, послуги юриста (за потреби).

Для новобудови Києва та області об'єднання власників багатоквартирного будинку – пріоритетний варіант управління будинком. Погодьтеся, коли хочеш зробити щось ідеально, краще зробити це самостійно.