Купівля квартири під час карантину: головні явища

21.10.2020

Пандемія внесла корективи в наше життя. «Завдяки» їй особливий сенс отримала приказка «Мій будинок – моя фортеця». Для тих, хто знаходиться на самоізоляції, працює віддалено і т.д., житло стало життєвим простором, межі якого небажано залишати. Тому придбання квартири під час карантину стало навіть вимушеним заходом. Адже питання комфортного житла зараз стоїть гостріше, ніж завжди.

Як відомо, криза – час можливостей. Парадоксально, але на даний момент інтерес до нерухомості як мінімум залишився приблизно на тому рівні, що й у докарантинний період. Цьому посприяли і забудовники, які намагаються підтримати споживчий інтерес вигідними пропозиціями, і покупці, які бачать, що, всупереч ситуації, девелопери утримують докарантинні темпи будівництва, щоб не викликати паніки на ринку.

Однією з тенденцій аналізованого періоду стало збільшення попиту на заміську нерухомість. Прийшло розуміння, що простіше переживати карантинні обмеження в середовищі з чистим повітрям і рекреаційними зонами. Попит позначився на продажу квартир у заміських житлових комплексах і на продажу приватних будинків, таунхаусів, котеджів.

Карантин навчив українців ретельніше ставитися до вибору забудовника. Пандемія стала лакмусовим папірцем, що показав, хто може вистояти навіть під напором такої проблеми глобального масштабу, не припиняючи будівництва своїх об'єктів ні на день, а для кого карантин – «манна небесна», щоб списати на неї хронічні затримки зі здачею власних житлових комплексів в експлуатацію.

На думку фахівців будівельної галузі, оптимальним варіантом для придбання квартири під час карантину стало житло класів «комфорт» і «бізнес», що коштує не так дорого, як об'єкти преміум-класу, але має високий рівень якості та є досить маржинальним, щоб гарантовано бути добудованим.

Хвороба поставила життя на вимушену паузу. Але не варто відкладати плани з придбання житла в довгий ящик. Потрібно користуватися моментом, щоб, по-перше, взяти максимум від вигідних «ковідних» пропозицій забудовників, а по-друге, забезпечити себе затишним будинком, у якому не страшний ніякий вірус.