Купівля квартири від забудовника: що потрібно знати?

20.07.2019

Коли вибираєте квартиру, виникає питання: новобудова або вторинне житло? Квартири в щойно побудованих житлових комплексах мають незаперечні переваги:

  • менша вартість інвестування (на етапі будівництва);
  • сучасні матеріали та планування;
  • простір для отримання вигоди у вигляді перепродажу, здачі в оренду;
  • вибір забудовника з репутацією, що виключає втрату вкладених грошей.

Отже, ви твердо зважилися купити квартиру. Що потрібно, щоб процес не приніс зайвого головного болю?

Визначтеся з бюджетом. Не забувайте: квартири на етапі будівництва обходяться дешевше. Також вигідно купити квартиру з готовим ремонтом, адже житло без ремонту плюс ремонт, частіше, обходяться дорожче. Наприклад, компанія «НоваБудова, пропонує інвесторам обидва ці варіанти, які допомагають заощадити.

Виберіть критерії, які вважаєте життєво необхідними, а також бажані, але не обов'язкові: розташування, клас комплексу, інфраструктура, метраж і т.д.

Вивчіть відгуки мешканців про комплекс, якщо він частково заселений, і про забудовника. Не шукайте компанію або ЖК тільки з позитивними відгуками. Це може бути накруткою. Навіть для успішної компанії і комфортного будинку допустимі дрібні незначні вади і як наслідок – зауваження на сайтах, форумах, у соціальних мережах. Але їх кількість буде мінімальною порівняно з хорошими оцінками.

Попросіть девелопера надати документи, що підтверджують відсутність будь–яких проблем: реєстрацію компанії, свідоцтво про право власності на землю, експертний звіт про об'єкт, дозвіл на будівництво, документи про містобудівні обмеження, проектну документацію, документи про спільну діяльність із забудовником.

Узгодьте й укладіть договір із компанією. На цьому етапі залучіть досвідченого юриста, який допоможе розібратися в хитросплетіннях документа, що регулює терміни здачі об'єкта, вартість житла, процес реєстрації, можливе розірвання договору та інші аспекти.

Фінальний акорд – прийом квартири. Перевірте все, що забудовник зобов'язався виконати згідно з договором. Підписуйте акт прийому–передачі тільки після огляду. Пам'ятайте, що потім претензії до будівельної компанії не мають юридичної сили.

Після цього вважайте, що закінчується покупка квартири. Що потрібно знати далі? Звичайно, це ремонт. Читайте про всі аспекти ремонту в блозі компанії «НоваБудова»!