Купити однокімнатну квартиру в Києві: «новобуд» в іпотеку стане доступнішим

03.02.2020

Очікується, що в 2020 році купити квартиру в київських «новобудах» (від однокімнатної і вище) буде легше завдяки зниженню ставок за іпотечними кредитами. У Нацбанку заявляють, що в цьому році можна чекати іпотеку на рівні 14–15%. За словами експертів, для цього потрібні комплексні рішення, що включають, по–перше, захист прав кредиторів і спрощення вимог до фінансів, зарезервованих фінустановами.

Січень поки не налаштовує на оптимізм, проявлений НБУ. Незважаючи на зміцнення гривні, іпотека поки залишається дорогим фінансовим задоволенням. На сьогодні найбільш прийнятний варіант становить 17–18%. Але навіть для отримання подібної пропозиції потрібно відповідати ряду умов від банку. Середні показники перебувають на рівні від 18% (фінансування державними банками певних об'єктів) до 25% (покриття банком частини суми для покупки житла (близько 10–15% від загальної вартості)).

Як було сказано, ускладнюють отримання іпотеки банківські вимоги. У країні, де значна частина громадян працевлаштована неофіційно, для іпотечного кредиту потрібно мати високий ОФІЦІЙНИЙ дохід. Наприклад, для отримання 500 000–1 000 000 гривень на 5–7 років потрібно мати офіційний дохід у розмірі 20 000–25 000 гривень мінімум на людину, тобто, громадянам, які перебувають у шлюбі потрібно, щоб такий же дохід був і в другої половини. Іноді банк розраховує дохід не тільки на повнолітніх платоспроможних членів сім'ї, але й на дітей, що «виливається» в суму до 100 000 гривень офіційного місячного доходу. Тому оформити іпотеку на таких умовах і купити однокімнатну квартиру в Києві («новобуд» або «вторичка») майже неможливо.

Давно відомо і про «підводні камені» іпотеки у вигляді прихованих платежів. До них належать страховка (здоров'я та життя позичальника, самої нерухомості) на весь термін погашення кредиту і разова комісія. Також потрібно сплатити за свій рахунок оцінку нерухомості, причому винятково тим фахівцем, якого «порекомендує» фінансова установа.

З огляду на ці причини, говоримо про те, що вітчизняний ринок іпотечного кредитування поки не виправдовує покладених на нього сподівань. Навіть оптимістичний прогноз від Нацбанку навряд чи сильно вплине на ситуацію. Пожвавити інтерес широких мас населення здатна, на думку фахівців, іпотека на рівні хоча би 10%.