Перевірка нерухомості: що це, навіщо потрібно і як виконати онлайн

14.12.2021

Купуючи житло чи беручи його в оренду, ви маєте обов’язково перевірити законність такого житла. Махінації з нерухомістю належать до одних із найпоширеніших. Наприклад, типовою є схема, коли шахраї продають або здають в оренду квартиру, яка вже має законних власників. Тому подбати про власні гроші й не віддати їх шахраям – ось те, з чого потрібно завжди починати, цікавлячись нерухомістю.

Сьогодні існують різні електронні ресурси, які допоможуть не лише отримати повну інформацію про житло, що вас цікавить, а й перевірити власника цієї квартири або отримати необхідну довідку про нерухоме майно.

До найпоширеніших ресурсів із перевірки нерухомості належать:

  1. Держреєстр на сайті Мін’юсту – дозволяє дізнатися дані в разі придбання житла на вторинному ринку;
  2. Єдиний реєстр боржників – допомагає перевірити наявність або відсутність боргів із оплати комунальних платежів;
  3. Сайт Судової влади України (розділ «Стан розгляду справ») – надає можливість дізнатися, чи є відкриті судові справи на власника об’єкта нерухомості, яку ви збираєтеся придбати;
  4. Державний реєстратор – рекомендуємо звернутися до нього, щоб дізнатися, скільки всього було власників житла та як часто вони мінялися.

З указаних способів перевірки нерухомості найґрунтовнішим і найнадійнішим вважається Державний реєстр прав на нерухоме майно, розміщений на сайті Міністерства юстиції України.

Перевірка на сайті Мін’юсту здійснюється в чотири етапи.

  1. Зареєструйте особистий кабінет на сайті Мін’юсту. Для цього перейдіть в розділ «Інформація з Державного реєстру речових прав». Залогінтеся через електронний цифровий підпис (його можна отримати в. Державній податковій службі України).
  2. Подайте заявку на отримання відомостей про нерухомість та її власника. Для цього в особистому кабінеті натисніть на кнопку «Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно» та знайдіть нерухомість, яка вас цікавить.
  3. Оплатіть сервісний збір. Скористайтеся для цього інтернет-банкінгом. На сьогодні ціна виписки складає близько двадцяти гривень (не враховуючи комісію банку).
  4. Отримайте виписку. На вашу електронну скриньку після оплати послуг прийде PDF-документ із усією необхідною інформацією про нерухомість, яка вас цікавить.